Világhírű üvegművész tervezte az OBB-díjakat

Gáspár György a világhírű, magyar iparművész tervezte és készíti az Országos Bérügyviteli Bajnokság első három helyezettjének járó üvegdíjat.

Gáspár György üvegművész egyedi technikával készülő kompozícióit a világ legtávolabbi pontjain is ismerik, műtárgyait sztárok vásárolják. Plasztikái gyakran utalnak a sci-fi irodalomra, mozifilmek jeleneteire, de időnként visszaköszön századunk történetének egy-egy jellegzetes eleme is. A művész saját alkotói tevékenységét – tekintettel az anyagok és a technika sajátosságaira – az alkímiához hasonlítja, műtárgyait pedig a „geo-pop”, azaz a geometrikus pop art műfajába sorolja.

Gyakran használ egymás mellé helyezve erőteljes, szinte vibráló színeket, tematikus sorozatait a folyamatos technikai kísérletezés, új anyagok bevonása és az innováció jellemzi. Munkásságát 2009-ben állami kitüntetéssel (Ferenczy Noémi díj) díjazták, legutóbb pedig annak kapcsán kapta fel a sajtó, hogy Sir Elton John megvásárolta magángyűjteménye számára az „Uránium IV.” nevet viselő, közel 35 kilós szobrát.

A művész nemrégiben a NEXON-nál járt. Elmesélte, hogy ennél talán egy kicsivel büszkébb arra, hogy a világ legnagyobb üvegmúzeumaként ismert New York-i Corning Museum of Glass rendelt tőle egy új művet állandó tárlatába. A „Fénysebesség” 2015. március 20-ától lesz látható, amely abban is úttörő, hogy húsz éve ez az első gyűjteménybe került darab Magyarországról.