A nehezebb feladatok ellenére az élmezőny nagyon jól teljesített

A versenykiírásnak megfelelően szeptember 19-én éjfélkor lezárult a XI. OBB harmadik online fordulója, amelyben – ahogy általában lenni szokott -, kismértékben csökkent a versenyzők aktivitása az első és második fordulóhoz képest. Az összes induló közül (704 fő) 297 versenyző (a jelentkezők 42%-a), szerzett pontot (adott le feladatot).

  • az első, 15 pontos feladat átlaga ebben a fordulóban több, mint két ponttal alacsonyabb az előző fordulóhoz (13,83) képest: 11,74 pont
  • a második, 15 pontos feladat átlaga viszont jelentősen jobb lett, mint az előző (11,25) volt: 13,71 pont
  • a harmadik, 20 pontos feladat átlaga: 10,85 pont
  • a negyedik, 20 pontos feladat átlaga: 16,52 pont és
  • az ötödik 30 pontos feladat átlaga: 14,45 pont

Az elérhető 100 pontból – átlagosan – 65,03 pontot értek el a résztvevők (beleértve azokat is, akik csak egy feladat megoldásáig jutottak). Az átlagpontszám kis híján megegyezik az előző forduló átlagával (64,69 pont).

Az idei első és második fordulóban is volt hibátlan megoldás. A harmadik megmérettetésben – 1 pont híján – ez nem sikerült senkinek, viszont sokan értek el magas pontszámot, hiszen az első 19 versenyző 90 pont felett teljesített.

A pontszámok – különös tekintettel a 30 pontot érő ötödik feladat mérsékelt átlaga – arra utalnak, hogy a szakértők követik a „fokozatosan nehezedő” logikát, így aztán a versenyzők a harmadik fordulóban már nehezebben birkóztak meg a feladatokkal. Erre utal az első száz versenyző átlageredménye (84,85 pont), amely 5,6 ponttal alacsonyabb, mint az előző forduló hasonló mutatója. (A „százas” élmezőnybe most 76 ponttal lehetett bejutni!)

A második forduló után azt állapítottuk meg, hogy „a teljes versenyben még nagyon szoros az állás”. A harmadik forduló után már jobban szétszóródott az élmezőny, de még sok helyezésnél így is csak egy-egy pont a különbség a résztvevők között. Az összesített eredményekre tekintve az is látható, hogy magas az azonos teljesítményt nyújtó versenyzők száma.

Az első helyen álló versenyző 296 pont birtokosa. Őt szorosan követi egy-egy ponttal lemaradva a 2. és 3. helyezett.
Az összesített pontszámokat vizsgálva az látható, hogy az első tízes mezőnybe jutáshoz 283, az ötvenesbe 262, a százas mezőnybe pedig 241 pont kellett.

De még semmi sem dőlt el véglegesen, mert vár még ránk egy izgalmas, utolsó online forduló, amely könnyen átrendezheti a helyezéseket. Egy nagy és jól sikerült nekirugaszkodással, még sokaknak van esélyük bekerülni a jelenléti fordulóba. Érdemes tehát belevetni magunkat a nehéznek, de annál tanulságosabbnak ígérkező feladatokba.

A harmadik forduló utáni pontszámok és a jelenlegi helyezések megtekinthetők az alábbi gombra kattintva:

Online Bérügyviteli Klub

A soron következő Bérügyviteli Klubot, ahol a szakértők igyekeznek megvédeni szakmai álláspontjukat, október 4-én 15 órakor tartjuk.