A kérdőív eredményeinek összefoglalása

2020 decemberében több mint 500 versenyzőt kértünk fel arra, hogy egy kérdőív kitöltésével osszák meg velünk véleményüket a bajnokság menetéről, szervezéséről, tartalmáról.

Köszönjük, hogy közel kétszázan időt fordítottak a kérdőív kitöltésére, amelyekben nagyon sok hasznosítható és racionális indítvánnyal éltek. Ezek egy részét már a 2021. április 15-én induló IX. OBB szervezése során is igyekszünk hasznosítani.

A kutatás eredményeiről készítettünk egy jelentést.

Az első fejezet – a 2013. évi indulástól – áttekintést nyújt az OBB történetéről, ezen belül a verseny megszületését inspiráló okokról.

A második fejezetben a 2020 decemberében – az OBB versenyzői körében – lefolytatott kérdőíves kutatás eredményei olvashatók, amely a közel kétszáz válaszadó online kitöltésű kérdőívének feldolgozásából született.

Ebből megtudható, hogy az OBB a 35-54 évesek, s különösen a budapestiek körében a legnépszerűbb, akik között 50%-nál is többnek van valamilyen felsőfokú végzettsége.


Részvételüket elsősorban a szakmai fejlődés, a megmérettetés és a jogszabályok változásának követése motiválja.

Legtöbbjük munkaadójuk tudtával vesz részt a versenyben, amelyet a munkahelyi környezet is nagyra becsül.

A NEXON gondosan ügyel arra, hogy a fordulókat követően a résztvevők – az OBB honlapján keresztül – visszajelzést kapjanak a tanulságos és széles publikumot érintő szakmai kérdésekre, a közérdeklődésre igényt tartó észrevételekre és esetleges panaszokra.

A kutatásban résztvevő versenyzők – szinte egybehangzóan – azt fogalmazták meg, hogy az OBB jó tanulási terepnek tekinthető és „jelentősen hozzájárul, hogy szakmailag naprakész legyen a résztvevő, és szélesebb látókörűvé teszi az érdeklődőt a szakmájában”.

A harmadik fejezet összefoglalja a tanulságokat és az innovációs célú teendőket.
Többek között sokan szívesen látnának „új típusú feladatokat a versenyen”, ezért alaposan átgondoljuk a nyolc éve változatlan tartalommal és szerkezetben készülő feladatok felépítését és tartalmát. Elsősorban az első két – összesen 70 pontot érő – feladatot tervezzük megújítani.

Ha kíváncsi a részletes kutatási jelentésre, kattintson ide: OBB Kutatási jelentés 2021 jan 4