Lezárult a harmadik forduló – mind a négy feladatban volt maximálisan teljesítő versenyző

Szeptember 15-én zárult az OBB harmadik (online) fordulója. Csökken a „kitartó” versenyzők száma, mert a második fordulóban még 364-en, a mostaniban viszont –  a regisztrált 1267 versenyzőből – „csak” 289-en (23%) adták le a harmadik forduló feladatait.

Az elérhető 100 pontból – átlagosan – 51 pontot értek el a résztvevők (beleértve azokat is, akik csak egy feladat megoldásáig jutottak.) A relatíve alacsony érték elsősorban annak „köszönhető”, hogy az összetett – és sokak által nehéznek, ellentmondásosnak tartott – második feladat teljesítése elmaradt a megszokott 70-80%-os (35-40 pontos) szinttől.
Az első, a harmadik és negyedik feladatban viszont jóval magasabb pontokat értek el a résztvevők.

Feladatonként az alábbiak szerint néznek ki a harmadik forduló teljesítményátlagai:

  • az első, 20 pontos feladat átlaga: 12 pont
  • a második, 50 pontos feladat átlaga: 21 pont
  • a harmadik, 15 pontos feladat átlaga: 11 pont és
  • a negyedik 15 pontos feladat átlaga: 12 pont.

A harmadik forduló különlegességének is nevezhetjük, hogy minden feladatban találtunk maximális pontszámot elérő versenyzőt. (Ez a tény cáfolja néhány versenyző azon állítását, akik szerint nem lehetett a második feladatban hibátlanul teljesíteni!)
Az eddigi három forduló eredményei alapján megállapítható, hogy az első százba 218, az első ötvenbe pedig 251 pont a belépő szint. Az élen álló versenyző 295 pontot szerzett a három fordulóban elérhető 300 pontból.
A harmadik forduló tartalmi elemzését a kérdésekre, észrevételekre adott korrekt válaszok kimunkálása után – remélhetőleg néhány napon belül – mutatjuk be.