Kialakult a 2018-as bajnokság élmezőnye

A versenyfelhívás értelmében az első négy online fordulóban az 50 legjobb eredményt elérő versenyző jogosult a bajnokság második szakaszában a tantermi körülmények között lebonyolításra kerülő ötödik fordulóban való részvételre. Pontegyezőség esetén minden olyan versenyző bekerül az ötödik fordulóba, aki a 50-ik helyezettel azonos pontszámot ért el. Így idén 52 résztvevője lehet a jelenléti fordulónak, mivel a lista végén 3-as holtverseny alakult ki.

A negyedik forduló eredményei

A hajrában, az on-line szakasz negyedik fordulójában átlagosan 63 pontot szereztek a versenyzők. (Egy résztvevő oldotta meg hibátlanul a feladatokat!) Az egyes feladatok megoldása során az alábbi átlagok születtek:
1 feladat: 17 pont (max. 20 pont) – Meglepetésnek, illetve szokatlannak tekinthető, hogy a feladatot leadó versenyzők 41%-a elérte a max 20 pontot.)
2 feladat: 29 pont (max. 50 pont)
3 feladat: 12 pont (max. 15pont)
4 feladat: 11 pont (max. 15 pont)

A négy forduló összesített eredményei

Az „élbolyba”, az 50 (52) legjobb eredményt elérő versenyzők csoportjába 299 vagy afölötti pontszámmal lehetett bekerülni.
Az 50 (52) legjobb eredményt elérő versenyzők ragyogó teljesítményt nyújtottak. Az élmezőny átlagpontja a megszerezhető 400 pontból meglehetősen magasnak, 340-nek tekinthető. (2017-ben 333 volt az első 50 résztvevő átlagpontszáma!) Egy versenyzőnk nagyon megközelítette az elméletileg elérhető maximális 400 pontot, s csak 11 pont hiányzott a 100%-osnak mondható hibátlan teljesítményhez.
Az élen is igen szoros verseny alakult ki, mivel többnyire 1-1 ponttal követik egymást a helyezettek (389-385 pont). A következő öt versenyző is csak néhány ponttal leszakadva követi az élbolyt (379-376).

A jelenléti forduló időpontja és időtartama

A jelenléti forduló 2018. november 5-én (hétfőn) 13:30 órakor kezdődik, tervezett időtartama 120 perc.

Meghívás a jelenléti fordulóra

Idén tehát 52 meghívott versenyzővel számolunk, akiket a bajnokság szervezői október 19-én elektronikus levél formájában értesítenek. Részvételre csak az a versenyző lesz jogosult, aki részvételi szándékát írásban visszaigazolja! (A résztvevőnek érvényes személyazonosító igazolványt vagy a személyazonosság igazolására alkalmas más hatósági igazolványt kell felmutatnia.

A jelenléti forduló helyszíne
A verseny ötödik, jelenléti fordulójának ismét a Budapesti Gazdasági Egyetem (Budapest, XIV. kerület, Buzogány utca 10-12., „B” épület) ad otthont. Az egyetem a PC02 és PC03 számítógépes termeket bocsátja rendelkezésünkre. (A résztvevők terembeosztása és ültetési rendje az ajtókon lesz kifüggesztve.)
A feladatok – a korábbi fordulókkal azonos módon – a NEXON e-learning rendszerében lesznek elérhetőek, s a megoldást a rendszerben kell rögzíteni és leadni.
A feladatmegoldásra 2 órát (120 percet) szánunk, így a versenyzőknek 15:30 óráig lesz lehetőségük megoldani a feladatokat. (A fordulóra vonatkozó szabályokat az értesítő levél mellékleteként küldjük meg.)
A fordulóban elért pontszámról minden résztvevő az e-learning rendszerben kaphat információt. Az elért helyezéséről – a forduló lezárását követően – minden résztvevő külön (elektronikus levél formájában) írásbeli tájékoztatót fog kapni. A jelenléti forduló feladatainak megoldása során nyújtott teljesítmény határozza meg a bajnokság résztvevőinek végső sorrendjét.

Ünnepélyes eredményhirdetés
Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás 2018. november 14-én lesz a Terminal 1 Airport Event Centerben (1185 Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – Terminal 1, azaz a „régi”, az első ferihegyi reptér épületében) megrendezésre kerülő NEXON-konferencián.
A konferencia teljes programjára szóló MEGHÍVÓT legkésőbb 2018. november 8-án 16 óráig tervezzük – elektronikus formában kiküldeni a legtöbb pontszámot elérő tíz versenyzőnek.
A konferencia 9 órakor kezdődik, és ezen belül 12:45 – 13:05 óráig tervezzük az ünnepélyes díjátadót. (A meghívottak egy-egy személyt magukkal hozhatnak az eseményre, melyet kérünk előzetesen bejelenteni.)