Befejeződött a VIII. Országos Bérügyviteli Bajnokság

Előzmények

A NEXON 2020-ban már nyolcadszor szervezte meg az Országos Bérügyviteli Bajnokságot.

Partnereink: a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013 óta nyújtanak szakmai támogatást a versenyhez, szigorúan őrködve a munkaerőpiaci relevancia, a szakmaiság és a normakövetés fontossága fölött.

Úgy terveztük, hogy a verseny 2020-ban is két részből, egy (4 fordulóból álló) online és egy jelenléti fordulóból álljon.
A már hét éve kialakított versenyfolyamatot azonban nem tudtuk teljes egészében a hagyományoknak megfelelően végig vinni. A pandémiás helyzetre tekintettel változtatnunk kellett, így – a Budapesti Gazdasági Egyetem campusa helyett – a jelenlétire tervezett 5. fordulót is online formában valósítottuk meg. A verseny hagyományos protokollján azonban nem kívánunk változtatni a jövőben sem, s bizakodunk benne, hogy 2021-ben visszatérhetünk az Egyetemre, ahol kiváló, s minden résztvevő számára azonos kondíciókat/feltételeket tudnak biztosítani az 5., jelenléti fordulóban.

A verseny első négy fordulójában idén is maximum 400 pontot lehetett összegyűjteni, s a legjobb eredményt elérő 50 versenyzőt hívtunk meg az 5. fordulóba, amelyet október 30-án tartottunk meg. A meghívott 50 versenyzőből 49-en adtak le értékelhető feladatot.

Eredmények és eredményhirdetés

A mindent eldöntő utolsó fordulóban már csak a legjobbak mérték össze tudásukat, hogy kiderüljön, ki is Magyarország legjobb 10 bérügyviteli munkatársa, ezen belül is ki az, aki joggal viselheti 2020-ban a BÉRÜGYVITEL BAJNOKA büszke címet.

Az eredményhirdetésben is hagyomány követően szerettünk volna eljárni, és a november végére tervezett partneri NEXON-konferencián kívántuk közzé tenni az eredményeket és ünnepélyes keretek között átadni a díjakat. De ezen a téren is meghiúsultak eredeti szándékaink és itt is az online világot kellett segítségül hívni az eredmények publikálására és a legjobbak bemutatására.

A NEXON díjai

A NEXON idén is bruttó 2 millió forintot fordít az első tíz helyezett díjazására. Ehhez járul még az első három helyezettnek járó üvegplasztika, amelyet idén a pannonhalmi Hefter galéria és Stúdió fiatal üvegművésze, Hefter Brúnó tervezett és készített.

Különdíjak

A NEXON által biztosított „alapdíjazáson” túlmenően a NAV; a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ; a Perfekt Zrt.; a Budapesti Gazdasági Egyetem; a HVG/Adózóna és a NEXON Akadémia különdíjakat is felajánlott:

  • az első helyezett kapja a NAV különdíját, amely két főre szóló 3 nap/2 éjszakás üdülést biztosít a NAV hévízi Gyógyházában, teljes ellátással.
  • a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ 50, 30, illetve 20 ezer forintos ajándékutalvánnyal jutalmazza a bajnokság dobogósait, az első három helyre befutó versenyzőket;
  • a Perfekt Zrt. egy szakmai rendezvényre szóló, térítésmentes részvételre jogosító kuponnal, valamint aktuális számviteli/pénzügyi témájú szakkönyvvel jutalmazza a negyedik helyezést elérő versenyzőt,
  • a Budapesti Gazdasági Egyetem könyvvásárlási utalvánnyal és kultúrautalvánnyal jutalmazza az OBB ötödik helyezettjét.
  • a HVG 1 éves Adózóna előfizetést nyújt a verseny 6-8. helyezettjeinek, melynek értéke 33.000 Ft/előfizetés.
  • a NEXON Akadémia pedig a 9. és 10. helyezettet karolta fel, s hívja meg az érintetteket az Akadémia által szervezett rendezvények egyikére.
  • a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig OKLEVÉLLEL hitelesíti a bajnokság első tíz helyezettjének teljesítményét, elősegítve ezzel szakmai karrierjüket és munkaerő-piaci mobilitásukat.

A versenykiírás értelmében a bajnokság legjobbjai a BGE, az MKIK, a NAV és a NEXON képviselői által aláírt, szakmai kiválóságot igazoló TANÚSÍTVÁNYT is kapnak.

Magyarország legjobb 10 bérügyviteli munkatársa

A versenyben nyújtott teljesítményük és elért pontszámuk alapján az alábbi helyezési sorrend alakult ki:

1. helyezett (a 2020-as esztendő BÉRÜGYVITEL BAJNOKA)

Papp Andrea

Munkaügyi szervezőként végeztem a Szegedi Tudományegyetemen, emellett több végzettségem is van pénzügy és mezőgazdaság területén. Végül 2006-ban bérszámfejtőként helyezkedtem el. Hamar világossá vált számomra, hogy a bérügyvitel az én „utam”, ez a szakterület a szívügyem. Munkahelyemen, a BonOffice Kft-nél 2014 óta dolgozom bérszakértőként.

Jelenleg második gyermekemet várom, így már két éve nem foglalkozom aktívan bérügyvitellel. Szeretek folyamatosan fejlődni, tanulni, amit kisgyermek mellett sokszor nehéz kivitelezni. Az Országos Bérügyviteli Bajnokság havonta összeállított feladatsorainak megoldása – a hibás válaszokkal együtt – segít a megváltozott jogszabályok elsajátításában.

2. helyezett
 Sutús Andrea

A csongrádi Tisza Volán teherforgalmi részlegénél (és jogutód cégeinél) eltöltött 16,5 év meghatározó volt az életemben. Végig jártam a ranglétrát miközben felsőfokú munkaügyi, képesített könyvelői és végül mérlegképes könyvelői szakképesítéseket/végzettségeket szereztem. Így jutottam el a vállalati pénztárosi állástól a főkönyvelői posztig.
2003 óta a Szimultán Bt-nél dolgozom – ami családom vasáru nagykereskedelemmel foglalkozó cége. Gazdasági vezetőként elég szerteágazó a feladatom, melynek egy pici szelete csak a bérszámfejtés.
Mivel nagyon szeretem a munkaügy és bérszámfejtés területét, ezért mellékállásban egy helyi könyvelőirodában hasznosítom a megszerzett tudásomat.

3. helyezett

Spitzer Tamás

Térképészből 2013-ban lettem bérszámfejtővé. A Módusz Zrt-nél kezdtem ezen a területen, ma a MÁV tb-ügyintézője vagyok.

Az OBB-be 2016 óta nevezek. Kezdetben, kevés tapasztalattal gyengébben teljesítettem a döntőben, mint az online fordulókban, ahol egy hónap van a megoldásra. Azonban a feladatok kihívása helyezéstől függetlenül ösztönöz. A válaszok keresése folyamatos szakmai fejlődés; erősödik a problémamegoldó képesség, mélyül a jogszabályismeret.
Tudok azonosulni versenyzőtársunk, Sike Karolina, a bajnokság honlapján közzétett gondolataival csakúgy, mint a szervezők négyes célkitűzésével.

4. helyezett

Lipcsei Lászlóné

1985-2017-ig, nyugdíjba vonulásomig dolgoztam bérszámfejtőként, valamint Tb- és munkaügyi ügyintézőként. A békési Kosárgyárban és Cukorka Üzemben ismerkedtem meg a SZAKMÁVAL. Későbbiekben a Hungarotel/INVITEL és a LINAMAR Zrt. munkavállalójaként mindig igyekeztem bővíteni és átadni ismereteimet. Nagyon szerettem a munkámat! Nyugdíjasként hobbim, hogy szinten tartsam tudásomat, ehhez nyújt segítséget a verseny, melyen 5. éve veszek részt, 4 éve a jelenléti fordulókon is. Nagyon örülök, hogy én is ott vagyok a 10 legjobban teljesítő versenyző között. Remélem jövőre is megmérettethetem magam.

5. helyezett
Török Gábor

Kecskeméten a Ganda Group Kft. könyvelő irodában a saját vállalkozásomban dolgozom.
Már több alkalommal részt vettem a NEXON bérügyviteli bajnokságon, melyet mindig egy izgalmas kihívásnak tekintek. Eddigi eredményeim egy 2. és egy 5. helyezés. Az iroda vezetőjeként fontosnak tartom, hogy naprakész legyek az adózásban és a jogszabályokban. Ez a verseny is pozitív visszacsatolás számomra.
2007-ben kerültem közelebb a bérszámfejtéshez, TB-ügyintézéshez. Mivel nagyon érdekelt a téma, ezért elvégeztem egy szakmai tanfolyamot is.

6. helyezett
Törökné Szabó Ágnes

Mérlegképes könyvelőként kerültem először kapcsolatba a bérszámfejtéssel 2000-ben. Annyira megtetszett, hogy 2003-ban beiratkoztam egy Bér- és Tb ügyintézői tanfolyamra. Később, munka mellett a Tomori Pál Főiskola Gazdálkodási szakán diplomát szereztem számvitel specializáción.
2007. évtől végzem Kecskeméten egy 300 fős Tb-kifizetőhely teljes körű bér-és tb ügyintézését. Nagyon szeretem ezt a munkát.
2014. évtől kezdődően veszek részt ezen a versenyen, melyet idén is nagy kihívásnak tekintettem. Ez a verseny a bérszámfejtőknek egy kiemelt szakmai elismerést jelent.

7. helyezett
Tóth Judit

Több évig foglalkoztam bérszámfejtéssel. Jelenleg egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozom konzulensként. Feladataim: bérügyviteli, munkaidő nyilvántartó rendszer bevezetése az ügyfeleknél, bevezetésében való közreműködés, egyedi igények felmérése, fejlesztés támogatása, szakmai irányítás, programtesztelés.
Kezdetek óta részt veszek a bajnokságon, ami minden évben egyre nagyobb kihívás. Kíváncsian vártam a feladatokat hónapról-hónapra, főleg az 50 pontos számolós feladatot. A feladatokból sokat tanultam, nagyszerű szakmai fejlődést jelentett nekem.

 

8. helyezett
Somogyi Krisztina

A Molnár és Bányai Gazdasági Tanácsadó Kft. győri irodájában dolgozom 2019 óta, mint senior bérszámfejtő. Korábbi munkahelyeimen a HR számos területét bejártam, tíz évet töltöttem különböző pozíciókban kereskedelmi, illetve autóipari nagyvállalatnál, és munkaerő-kölcsönző cégnél. A bérszámfejtés területén szívesen foglalkozom a komplex, különféle jogszabályok ismeretét, alkalmazását igénylő esetekkel, illetve tb-kifizetőhelyi feladatokkal.
Nemzetközi kapcsolatok szakos diplomával, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadói végzettséggel rendelkezem, angol és német nyelven beszélek.

 

9. helyezett
Kurucz Gyöngyi

Négy év matematika tanítás után ismerkedtem meg a munkaügyi-bérszámfejtői-társadalombiztosítási területtel, lassan 10 éve dolgozom ebben a szektorban.
A. Einstein szavait idézve: „Nem vagyok különösebben tehetséges. Csupán szenvedélyesen kíváncsi”. Nagyon érdekel, hogy hogyan kell egy új (és ezért izgalmas) munkaügyi, társadalombiztosítási vagy bérügyi problémát, feladatot jogkövető módon, precízen megoldani. A helyes megoldás megtalálásához szakmai alázat, kitartás és folyamatos tanulás, naprakész ismeretek kellenek. Az idén és tavaly az OBB ebben sokat segített nekem, felhívta a figyelmemet az aktuális jogszabályváltozásokra, és a jelenleg napi szinten nem használt témakörökhöz kapcsolódó tudásomat pedig karbantartotta.

10. helyezett – Török Zoltánné
Csak nevének közzétételéhez járult hozzá

 

A díjak eljuttatása az érintettekhez

Minden díjazott versenyzővel személyesen kívánjuk egyeztetni a díjak, különdíjak és oklevelek célba juttatásának legracionálisabb módját. A felajánlott pénzbeli díjakat november 27-én (pénteken) átutaltuk a versenyzők által megadott számlaszámra.

Köszönet

Köszönet elsősorban a versenyzőknek jár, akik felvették a kesztyűt, és feszített napi munkájuk mellet beszálltak a ringbe, nem adták fel és végig csinálták a versenyt.

Köszönjük a partnereknek, a BGE, az MKIK és a NAV képviselőinek, hogy szervezetük nevében is támogatták a versenyt, mindent megtettek azért, hogy a versenyfelhívás eljusson a bérügyviteli munkatársak széles köréhez.

Köszönjük a különdíjat felajánló partnereinknek a nemes gesztust, amivel hozzájárultak a verseny rangjának emeléséhez.

Köszönettel tartozunk azoknak a – „külső” és „belső” – szakértőknek, munkatársaknak, akik vállukon vitték a versenyt, feladatokat készítettek, lektoráltak, és betöltötték azokat a rendszerbe, kezelték a felvetéseket és az esetleges reklamációkat.

Bejelentés

A NEXON és partnerei (BGE, MKIK és NAV) – a versenyzőkkel egyetemben – egyetértenek abban, hogy jövőre is folytatódjék a bajnokság és hamarosan alá is írják a kilencedik Országos Bérügyviteli Bajnokság Versenyfelhívását!
Azon vagyunk, hogy jövőre pótoljuk az elmaradt személyes találkozásokat mind a jelenléti ötödik forduló, mind az ünnepélyes díjátadás tekintetében.
Szándékunkban áll néhány héten belül kérdőíves felmérést végezni a versenyzők körében, hogy véleményük alapján elvégezzük a szükséges innovációkat a bajnokság szervezésében.

Kérés
Partnereink, támogatóink és versenyzőink vigyék el az OBB jó hírét, s segítsék elő, hogy jövőre még több érintetthez eljusson a bajnokság üzenete.