Történelmi kimagasló eredmények a XI. OBB első fordulójában

Az első fordulóban szokás szerint még aktívak voltak a versenyzők, az összes induló közül (700 fő) a jelentkezők több mint 70%-a, 497 versenyző szerzett pontot (adott le feladatot).

  • az első, 15 pontos feladat átlaga: 12,61 pont;
  • a második, 15 pontos feladat átlaga: 12,56 pont;
  • a harmadik, 20 pontos feladat átlaga: 10,71 pont;
  • a negyedik, 20 pontos feladat átlaga: 14,43 pont és
  • az ötödik 30 pontos feladat átlaga: 18,41 pont.

A résztvevők körében végzett felmérésekben rendre azt vetették fel az érintettek, hogy a feladatok nehézségi fokát a fordulók előre haladtával fokozatosan kellene szigorítani. Kértük tehát a feladatkészítő szakértőket, hogy vegyék szívükre a résztvevők kérését, s az első forduló inkább kedvcsináló legyen, majd később, fordulóról-fordulóra emeljék a szakmai szintet.

Nos, úgy tűnik, hogy meghallgatásra talált a résztvevők kérése. Az idei első forduló érezhetően könnyebb volt, mint tavaly ilyenkor, legalábbis erre következtetünk a kimagaslóan magas pontszámokból.

Az elérhető 100 pontból – átlagosan – 63,78 pontot értek el a résztvevők (beleértve azokat is, akik csak egy feladat megoldásáig jutottak). Tavaly ugyanez az átlageredmény lényegesen alacsonyabb, 46,34 volt.

A 2023-s bajnokság első fordulójában nyolc versenyző is maximális 100 pontot ért el. A pontszámok alapján a 20 fős élmezőny is nagyon együtt halad, ami abból látszik, hogy fejenként legalább 98 pontot szereztek. De az első száz versenyző közé is csak 85 ponttal lehetett bekerülni és az ő átlageredményük 92,7 pont volt! (Tavaly már 65 ponttal be lehetett jutni az élmezőnybe, melynek átlaga 73 pont volt)

Persze az első fordulóból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert remélhetőleg sok izgalmas forduló vár még ránk, amely alapvetően átírhatja a most kialakult helyezéseket.

De nemcsak a feladatok nehézségi fokára irányuló versenyzői indítványokat próbáltuk meg érvényesíteni az OBB XI. fordulójában, hanem a pontszámok láthatóságára vonatkozó javaslatokat is. Ezért fordulóról fordulóra közzétesszük az összesített pontszámokhoz tartozó helyezéseket, amely segít, hogy az egyéni pontszámok ismeretében minden résztvevő pozicionálni tudja saját helyét a teljes mezőnyben. Abban bízunk, hogy ez a megoldás növeli a versenyszellemet és biztosítja a teljes transzparenciát.

A feladatok helyes megoldását és a felmerült kérdéseket a 2023. június 1-én 15.00-16:30 megrendezésre kerülő, online Bérügyviteli Klubbon lesz alkalom megbeszélni a feladatkészítő szakértőkkel.

Gratulálunk a versenyzőknek, de még ne dőljenek hátra: május 20-án elindult a második online forduló, a feladatok leadási határideje június 19. éjfél.

Az első forduló pontszámai és a hozzájuk tartozó helyezések megtekinthetők az alábbi linkre kattintva:
Az első forduló helyezései és pontszámai