Statisztika a jubileumi OBB harmadik fordulója után

A harmadik fordulóban – a tavalyi harmadik fordulóhoz viszonyítva – kissé emelkedett a versenyzők feladatmegoldási kedve, bár így is az összes induló (700 fő) kevesebb mint 32%-a, 221 résztvevő szerzett pontot (adott le feladatot).

A tények azt mutatják, hogy fordulóról fordulóra csökken az érdeklődés, de bizakodunk, hogy nem ismétlődik meg Haydn Búcsúszimfóniájából ismert jelenség. 🙂

Az adatokból és a visszajelzésekből azt a következtetést lehet levonni, hogy az aktív versenyzők – a nyári pihenést és kikapcsolódást követően – friss lendülettel láttak neki a munkának, mert a „húzósabb” feladatok (3. 4. és 5.) megoldása lényegesen jobban sikerült, mint az előző fordulókban:

  • az első, 15 pontos feladat átlaga: 11,57 pont;
  • a második, 15 pontos feladat átlaga: 11,84 pont;
  • a harmadik, 20 pontos feladat átlaga: 8,87 pont;
  • a negyedik, 20 pontos feladat átlaga: 14,24 pont és
  • az ötödik 30 pontos feladat átlaga: 13,49 pont.

Az elérhető 100 pontból – átlagosan – 57,74 pontos teljesítmény nyújtottak a résztvevők (beleértve azokat is, akik csak egy feladat megoldásáig jutottak.)

A harmadik fordulóban – az előző két fordulóhoz hasonlóan – egy versenyző sem érte el a maximális 100 pontot. Egy versenyző büszkélkedhet 94 pontos teljesítménnyel, akinek szorosan a nyomában – egy ponttal lemaradva – van a második helyezett. A harmadik helyen álló kollégánk 91 pontot mondhat magáénak. A forduló 10. helyezettje 88 pontot szerzett, amely 5 ponttal több, mint a második forduló hasonló helyezettjének produkciója.

Az első száz versenyző átlageredménye a harmadik fordulóban 75,17 pont. A „százas” élmezőnybe 62 ponttal lehetett bejutni ebben a fordulóban. (Az előző forduló hasonló számai – jóval alacsonyabb értéket – 67,07, illetve 54 pontot mutattak.)

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

Az első három forduló után egyre izgalmasabban alakul a verseny, mert összesítésben az első három versenyző között mindössze 1 pont különbség van. A három forduló összesítésére tekintve az látható, hogy az első 50-be a 209, az első 100-ba pedig a 170 ponttal rendelkezők fértek bele.

Úgy ítéljük meg, hogy még a következő fordulóban is érdemes eredményesen megküzdeni a feladatokkal, mert a negyedik fordulóban nyújtott teljesítménnyel érdemben lehet változtatni a helyezéseken.

Ismeretes, hogy négy online fordulót egy utolsó, ötödik, mindent eldöntő jelenléti forduló követi. Erre – a személyes részvétellel zajló – megmérettetésre pedig az online fordulókban legjobban szerepelő 50 versenyzőt invitáljuk. Azt is mondhatjuk tehát, hogy a döntő kapuja még minden aktív versenyző előtt nyitva áll, mert – a tapasztalatok szerint – a végső sorrendet tekintve az első három fordulóban elért eredmények nem perdöntőek. Ha valaki felturbózza magát, s jó teljesítményt nyújt a negyedik fordulóban, még feljuthat az OBB dobogójára is. Aki tehát a tanuláson, az ismeretszerzésen túlmenően még előkelő helyezésre is vágyik, annak érdemes nagy figyelmet fordítani a negyedik forduló feladataira, mert egy magas pontszámmal jó esély van az első ötvenbe való bejutásra.

Bérügyviteli Klub (BÜK)

Úgy érzékeljük, hogy számosan kedvelik a fordulók lezárása után megrendezésre kerülő – online módon, de interaktív formában megszervezett – tanulási fórumunkat, a Bérügyviteli Klubot, ahol az egyes feladatokhoz szakértőink magyarázatot fűznek, és személyesen válaszolnak a feltett kérdésekre.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a BÜK következő, szeptember 29-i rendezvényére, amelyre a belépéshez szükséges linket minden versenyzőnek elküldtük.